Fiiller (Eylemler) Konu Testi - 1

1. Aşağıdaki dizilerin hangisinde sırasıyla kılış, durum ve oluş fiilleri verilmiştir?

A) dizmek - kırmak - sararmak

B) bağırmak - duyurmak - getirmek

C) seçmek - oturmak - büyümek

D) yaşlanmak - yatmak - morarmak

E) kestirmek - okumak - kötüleşmek

 

2. Endişe bizi günlük işlerimiz bittikten sonra yıprat­ma eğilimindedir. Böyle bir zamanda zihnimiz yüksüz çalışan bir motor gibidir. Hızla çalışır ve parçalarını yakar, hatta kendini parçalara ayırır. Üzüntünün çaresi yapıcı bir şeylerle uğraşıp ta­mamen meşgul olmaktır.

Bu parçada kaç çekimli fiil kullanılmıştır?

A) 2

B) 3

C) 4

D) 5

E) 6

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin ya­pılma ve söylenme anı aynıdır?

A) Bu salonda yarın akşam bir toplantı yapılacak.

B) Odamın penceresinden sokaktaki çocukları izliyorum.

C) Bu köylerde kış hazırlıkları yaz sonunda başlar.

D) Ünlü ozan konuşmasının sonunda son şiirini okudu.

E) Dedemler kırk yıl önce köylerinden ayrılmışlar.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem henüz gerçekleşmemiştir?

A) Eve biraz geç gelecek.

B) Arkadaşının telefon numarasını unuttu.

C) O hep klasik müzik dinliyor.

D) Oyuncağı koltuğun arkasına sakladı.

E) Evrakları raflara yerleştirmiş.

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde dilek kipiyle ve haber kipiyle çekimlenmiş fiile örnek gös­terilebilir?

A) Senden boşalan bağrıma gözyaşları dolmuş

Gördüm ki yazın bastığımız otlar solmuş

B) Dalgın duyuyor rüzgârın ahengini dal dal

Baktım süzülüp geçti açıktan iki sandal

C) Ben kaldım, uzaklarda günün sesleri dindi

Gönlümle, hayalet gibi, ben kaldım o yerde

D) Dünyaya veda ettik, atıldık doludizgin

En son koşumuzdur bu! Asırlarca bilinsin

E) Doğmasın ruhunda ani bir heves

Esme gülşenden ki canan uykuda

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi is­tek kipiyle çekimlenmiştir?

A) Biraz daha dikkatli yürüseniz.

B) İsterseniz olayı kısaca anlatayım.

C) Biz de size yardım edebiliriz.

D) Yoruldunuz, yarım saat dinlenin.

E) Odunların hepsini depoya taşısınlar.

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemin­de zaman anlamı yoktur?

A) İstediğiniz kitapları yarın getiririm.

B) Ağaçların yaprakları günden güne sararıyor.

C) Yeni elbiseler giymelisin.

D) Tarlada çalışan işçiler çok yorulmuş.

E) Evde ne var ne yoksa yoksullara dağıttık.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin söy­lenme ve yapılma anı aynıdır?

A) Sabahleyin telefonla seni aramış bu adam.

B) Onun sözlerini dikkatli bir biçimde dinledim.

C) Bu gelişmelerle ilgili bir açıklama yapılacak.

D) Senden aldığım kitaptaki şiirleri okuyorum.

E) Edebiyatta bu tür romanlar hep okur bulur.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -miş (-miş, -muş, -müş) eki cümleye ötekilerden farklı bir anlam katmıştır?

A) İki gündür uyumadığım için gözlerim kanlan­mış.

B) Ahmet dünkü toplantıda çok sert bir konuşma yapmış.

C) Öğretmenler Kurulu toplantısında önemli ka­rarlar alınmış.

D) Bu arkadaşımız okuldan çıktıktan sonra eve geç gitmiş.

E) Bu yılki elemelere eski okulumuzdan kimse katılmamış.

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde, yapılmakta olan bir iş bildirilmektedir?

A) Birazdan ben de eve gidiyorum.

B) Dayımlar yarın akşam bize geliyor.

C) Akşamları arkadaşlarıyla buluşuyor.

D) Bu akşamki törende giyeceğim gömleğimi ütülüyorum.

E) Ankara'da önce meclis açılıyor, sonra Cum­huriyet kuruluyor.

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi gereklilik kipindedir?

A) Yapılacak olan geziyi bütün öğrencilere du­yurdular.

B) Kitabı kütüphaneye zamanında getirmelisin.

C) Çantalarınızı bundan sonra akşamdan hazır­layın.

D) Havalar bu hafta yağışlı geçecek.

E) Doktor beyi biraz daha bekleşeniz iyi olur.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin ki­pinde bir anlam kayması olmuştur?

A) Yıllık ödevimi yarın teslim edeceğim.

B) Dersten sonra hepimiz bahçede toplandık.

C) Kar yağınca maçların hepsi iptal edilmiş.

D) Önemli günlerde arkadaşlarını arar.

E) Odamı düzenli tutmayı öteden beri seviyorum.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ge­reklilik kipindedir?

A) Odanın penceresini biraz açsanız...

B) Çantanızı eve kadar ben taşıyayım.

C) Çevrenin kirletilmesini önlemeliyiz.

D) Şu yemeği komşuya götürüver.

E) Okula giderken kaldırımdan yürü.

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemin ki­pinde bir anlam kayması olmuştur?

A) Yarın eski bir arkadaşımla görüşeceğiz.

B) İlk arkadaşlıklar kolay kolay unutulmaz.

C) Bir araya gelince hatıralardan konuşuruz.

D) Geçen yıl onunla burada karşılaştım.

E)  İlkokul arkadaşımla her yıl görüşüyoruz.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin ki­pinde bir anlam kayması olmuştur?

A) Kardeşim odasında kitap okuyor.

B) Çocuklar bahçede neşe içinde oynamışlar.

C) Görevliler her gün bu sokağı temizliyor.

D) Kahvenin önündeki yaşlılarla sohbet etmiş.

E) Bugünden itibaren akşam haberlerini suna­cağım.

Cevap Anahtarı: 1-C  2-B  3-B  4-A  5-D  6-B  7-C  8-D  9-A  10-D  11-B  12-E  13-C  14-E  15-C

Yorumlar (1)Add Comment
0
...
yazar Selin_1596, Mayıs 18, 2014
smilies/sad.gifsmilies/sad.gif İdare eder -,- daha kısa da olabilirdi ve daha fazla soru soru...

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Seçme manzum ya da nesir yazılarının toplandığı dergiye "güldeste" denir. (antoloji)
Çarşamba, 09/03/2014 04:04
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.