Cümle Çeşitleri Konu Testi - 1

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, kelime çeşidi bakımından ötekilerden farklıdır?

A) Cebeci köprüsünün üstü / Karınca yuvasına benziyor

B) Sivas yollarında geceleri / Katar katar kağnılar gider

C) Benim doğduğum köylerde / Ceviz ağaçları yoktu

D) Benim doğduğum köylerde / Kuzey rüzgârları eserdi

E) Dağlanrı dolduran kır çiçeği / Hangi rüzgârlar seni koklayacak

 

2. Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi isim soylu bir sözcüktür?

A) Şimdi tarlalarda güneş vardır

B) Bir gül mahzun durur bahçede

C) Nice yıldız kaynaşır gökyüzünde

D) Çimenler sökün etti kara topraktan

E) Sonra sen geldin dünya güzelim

 

3. Aşağıdakilerin hangisinde, virgülden önceki bölüm eksiltili bir cümledir?

A) Uzun süren bir yolculuk bitiyor nihayet, hepi­miz rahat bir nefes alıyoruz.

B) Yolları çok bozukmuş bu köyün, ama güzelli­ğine söylenecek söz yokmuş.

C) Bir taraftan hazırlanan yemekler dağıtılıyor, diğer yandan yarışmalar düzenleniyor.

D) Gece ayrısı sokakta inanılmaz bir çığlık, ar­dından herkes pencerelere koşuyor.

E) Çevre köylerden gelenler hareketlendiriyor meydanı, her yer bir anda ana baba gününe dönüyor.

 

4. Aşağıdaki dizelerden hangisi, öğelerinin dizi­lişi yönünden kurallı bir cümledir?

A) Renksin yazdan kıştan, tazeliksin bahardan

B) Yapraklarda dolaşan serin bir rüzgârsın

C) Her gün eser durursun hafızamdan

D) Ellerin var beyaz güller gibi küçücük

E) Sanki yemyeşil bir yaylalardır gözlerin

 

5. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yükleminin yerine göre ötekilerden farklıdır?

A) Cins horoz yumurtada öter.

B) Güneş girmeyen eve doktor girer.

C) İnsanın canı, acıyan yerindedir.

D) İstenmeyen aş, ya karın ağrıtır ya baş.

E) Horozu çok olan köyün sabahı geç olur.

 

6. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yüklemine göre ötekilerden farklıdır?

A) Akacak kan damarda durmaz.

B) Alışmış kudurmuştan beterdir.

C) Armut dalının dibine düşer.

D) Su akarken testiyi doldurmalı.

E) Bugünkü işini yarına bırakma.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olum­ludur?

A) Onun söyledikleri yenilir yutulur şeyler değildi.

B) Bize tavsiye ettiğiniz ev o kadar geniş değildi.

C) Etrafındaki insanlara yararlı olmayı o da iste­miyor değil.

D) Onun şiirleri ilk okuyuşta anlaşılacak cinsten şiirler değil.

E) Bu sahil, televizyonda anlattıkları kadar güzel değilmiş.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde verilen dizeler ek­siltin cümle durumundadır?

A) Sürür eteğini silik ve ince / Bir gölge bahçenin uzaklarında

B) Ne zaman kederden taşarsa için / Şarkılar taşırsın dudaklarında

C) Süzülüp akasya dallarından gün / Erir damla damla ayaklarında

D) Bahçemde süzülür giderdi bahar / Sabahının fecri vururken cama

E) Sevdan ve ben hayallerinle baş başa / Gecenin koyu karanlığında

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yükleminin sözcük türüne göre ötekilerden farklıdır?

A) Komşumuz, daha geniş bir eve taşındı.

B) Bahçedeki çiçekler henüz açmamış.

C) Bir konuda görüşünüzü almak için sizi ziyaret etmek istedik.

D) Bu sınıfta İstiklal Marşını en güzel okuyan öğ­renci sensin.

E) Konuklar gelmeden tören alanındaki hazırlık­lar tamamlandı.

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem olumsuz olduğu halde cümlenin anlamı olumludur?

A) Bu elbiseyi paranız olsa da mı almazsınız?

B) Yarınki veda yemeğine siz de gelmez misiniz?

C) İnsanları kırmamaya özen göstermez misiniz?

D) İşiyle ilgili konularda sizinle hiç mi konuşmaz?

E) Onu ikna etmenin ne kadar zor olduğunu hiç bilmez miyim?

Cevaplar: 1-C  2-A  3-D  4-B  5-D  6-B  7-C  8-E  9-D  10-E

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Tanıtım

8-sinif-teog

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Dilde sadeleşmeyi savunan ilk yayın organı “Genç Kalemler dergisi”dir.
Pazar, 10/26/2014 07:06
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.