Noktalama İşaretleri Konu Testi - 2

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgülün kullanımı yanlıştır?

A) Bugün gerçekten çok yorgunum; ama dinlenecek vaktim yok.

B) Gençken güzel olanlar; yaşlandıkça güzelliklerini yitirirler.

C) Meyvelerden şeftali, ayva ve elmayı; sebzeler­den ıspanak, fasulye ve kabağı severim.

D) Öğrenciler, memurlar, işçiler sabah erkenden gi­derdi; mahalle birden tenhalaşırdı.

E) At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.

 

2. Hey ( ) kes sesini ( ) Bana mı öğreteceksin konuşma­ya( )

Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yer­lere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilir?

A) (!) (?) (.)

B) (,) (;) (?)

C) (,) (!) (?)

D) (!) (.) (?)

E) (!) (,) (?)

 

3. Cümle içinde, bir söze ya da bir konuya dikkat çek­mek amacıyla tırnak işareti kullanılır. Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun kullanılmayan bir tırnak işareti vardır?

A) Şinasi, ilk makale olan "Mukaddime"yi 1860'ta Tercüman-ı Ahval'de yayımladı.

B) Abdülhak Hamid, pastoral şiirin ilk örneğini "Sah­ra" adlı şiiriyle vermiştir.

C) Muallim Naci, Recaizâde Mahmut Ekrem'e karşı "göz için uyak" anlayışını savunmuştur.

D) Faruk Nafiz Çamlıbel "Han Duvarları" şiirinde Kurtuluş Savaşı Anadolu'sunu anlattı.

E) Bütün sanatçıların dediği gibi "Sana borçluyuz her şeyi."

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde virgülün kul­lanılmaması anlam değişikliğine yol açmaz?

A) Hırsız, adamı çok korkuttu.

B) Güzel, anneme doğru ilerliyordu.

C) Genç, kıza bir göz attı.

D) Kadın, sesini çok beğeniyor.

E) Zenginler, yoksullara yardım ediyor.

 

5. Dedesi ( ) merakla ( ) "Peki, en çok hangi yazarların yapıtlarını okuyorsun ( )" diye sordu.

Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdaki noktala­ma işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (;) (;) (?)

B) (,) (:) (?)

C) (,) (;) (?)

D) (;) (;) (!)

E) (,) (.) (?)

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama işa­reti yanlış kullanılmıştır?

A) Çocuk 100'e kadar sayabiliyor.

B) Teyzem 10. katta oturuyor.

C) Biletler 20'bin kişiye dağıtılacak.

D) Oyun saat 15'te başlayacakmış.

E) Kardeşim 3. sınıfta okuyor.

 

7. Gençler okuyor, öğreniyor, yaşamda dörtnala koşu­yorlar.

Virgül, aşağıdaki cümlelerden hangisinde bura­daki göreviyle kullanılmıştır?

A) Bu, annemin eski bir resmidir.

B) Kiralık ev arıyoruz, bulamıyoruz.

C) Annem, gelemeyeceğini söyledi.

D) Görevini, sorumluluklarını bilir.

E) Öğrenciler, öğretmenler tatile çıktı.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde noktalama yanlışı yoktur?

A) Yazar; "Bir şeyi ezberlemek, bilmek sayılmaz." der.

B) Yazar: "Bir şeyi ezberlemek, bilmek sayılmaz." der.

C) Yazar: "Bir şeyi ezberlemek, bilmek sayılmaz" der.

D) Yazar, "Bir şeyi ezberlemek, bilmek sayılmaz." der.

E) Yazar; "Bir şeyi ezberlemek, bilmek sayılmaz" der.

 

9. Küçükken, babama bir geyik vermişler. Her sabah o geyiğin karşısına geçer(I) onu usanmadan seyredermişim. Daha sonra(II) benden habersiz(II) o geyiği başkasına vermiş babam. Yerine de içi doldurulmuş bir geyik derisi yerleştirmiş. Ben(IV) kendimi öyle kaptır­mışım ki o geyiğe onun canlısıyla(V) ölüsünü ayırt edememişim.

Yukarıdaki numaralı yerlerden hangisine virgül ko­nulamaz?

A) I.           B) II.          C) III.           D) IV.         E) V.

 

10. Herkesin hakkını vermek gerekir(l) Töre bekçisinin hakkını da(III) Birbirine bağlı iki doğruya dayanmakta o (III) Edebiyatla ahlâk arasında sıkı bir ilgi vardır. Edebiyat(IV) ahlâkı yönlendirme gücüne sahiptir. Bu iki doğru olmasaydı, töre bekçisi edebiyatla uğraşır mıydı(V)

Yukarıdaki numaralı yerlere getirilecek noktalama işaretleri ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangi­si yanlıştır?

A) I-(.)

B) II-(...)

C) III- (:)

D) IV-(;)

E) V-(?)

Cevaplar: 1-B  2-C  3-E  4-E  5-B  6-C  7-B  8-B  9-E  10-D

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Müstezatla uzun dizeden sonra gelen kısa dizeye "ziyade" adı verilir.
Cuma, 08/01/2014 15:52
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.