Fiiller Konu Testi - 1

1. Türemiş eylemler, ad ya da eylem köklü olabilir.

Aşağıdakilerin hangisinde yüklem ötekilerden farklı bir kökten türemiştir?

A) Önüme güzellikler saçılacak.

B) Hep seni gözlüyorum.

C) Onlar yakınlaşır bir gün.

D) O da yaşadı bu kulübede.

E) Başlasın bu kutlu düğün.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili eylem farklı kiptedir?

A) Söyle de işlerini biraz çabuk bitirsin.

B) Karışma ki yaptıklarının cezasını çeke.

C) Bu kolileri bir an önce yerine yolla.

D) Sen de onlar gibi bize katıl.

E) Az sonra gelirler, hemen sağı solu topla.

 

3. I.   Gülgonca'nın sevdiği olmasaydı ben ona

II.  Atılsın derdim kızıl cehenneme

III. Arkasında ağlayan bir kız bırakmasa

IV.  Dilerdim kara toprak boğsun onu bin yasa

V.   Bir gönlün onu sevmesini istemezdim.

Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangisinde bir­leşik zamanlı eylem yoktur?

A) I.           B) II.          C) III.           D) IV.         E) V.

 

4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden han­gisi, çekimlenmiş bir eylemdir?

A) Dalgalara tutulmuş bir gemiydik belki de.

B) Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç.

C) Doğacak günlerin hesabını kim tutar.

D) Yaşanmadık bir acı bırakmadık dünyada.

E) Batacağız galiba bir limana varmadan.

 

5. Uyan seni bekler yolda Hasan'ın

Seni görür sağda, solda Hasan'ın

Taşısın da seni kolda Hasan'ın

Atlatsın düşmanı, haini... uyan

Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) 2. tekil kişi eki

B) İstek kipi eki

C) Haber kipindeki eylem

D) Türemiş eylem

E) Dilek kipindeki eylem

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kişisi ötekiler­den farklıdır?

A) Bu güzel sözleri duyunca kış uyanır.

B) Dağıtıp saçlarını omzunda tel tel eder.

C) Üzülme dostlarının seni terk ettiğine.

D) Seninle kalır ölüm kapını çalıncaya dek.

E) Kavuşur sevdiğine serin bir yayla evinde.

 

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklemi birleşik zamanlı bir eylemdir?

A) İçimi garip bir hüzün doldurur.

B) Yeşil Türbesi'ni gezdik dün akşam.

C) Geçmiş zamanın sihrini yaşadın mı?

D) Bursa, her şafakta onunla uyanır.

E) İster miydin uzaklarda olmayı?

 

8. Fakat yıllar geçer de birbirinden habersiz Büyük bir halka olur kalplerindeki bu iz Hasan: "Beni sevseydi gelirdi o bana." der. Kız: "Ben nasıl derdim ona beni kaçır obana?"

Bu dörtlükte kaç çekimli eylem vardır?

A) 4

B) 5

C) 6

D) 7

E) 8

 

9.  "-miş" eki, aşağıdaki dizelerin hangisinde "Onun adı tarihe altın harflerle yazılmıştır." dizesindeki gö­reviyle kullanılmamıştır?

A) Kapanmış dillerimiz tüm kelimelere

B) Akrep nokta nokta ruhumu sokmuş

C) Tepemde kanat germiş bir kartaldır yalnızlık

D) Bahar gelmiş dağlarına memleketimin

E) Vurulmuşum dağların kuytu bir boğazında

 

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, "geniş zamanın rivayeti" biçimindedir?

A) Söylendiğine göre o kolay kolay gülmezmiş.

B) Eserleri büyük kitlelere ulaşan bir yazarmış.

C) Ayrım yapmadan hemen her türde yazardı.

D) Eli kalem tuttukça da yazmaya devam edecek­miş.

E) Böylece yarınlara çok kıymetli bir miras bırakı­yordu.

Cevaplar: 1-A  2-B  3-C  4-E  5-B  6-C  7-E  8-D  9-C  10-A

Konuyla ilgili hemen test çözmek için tıklayınız...

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Bunlari Biliyor musunuz?

Dünya edebiyatında ilk hikâye Boccacio'nın "Decameron" adlı eseridir.
Pazar, 11/19/2017 19:38
Telif Hakkı © 2017 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.