Sözcükte Anlam Konu Testi - 1 (8. Sınıf)

1. "Basit" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

A) Basit takılmalarla ortamın havasını yumuşa­tıyordu.

B) Ayağında eski bir ayakkabı, üstünde de basit bir elbise vardı.

C) Heyecandan en basit soruları bile çözeme­mişti.

D) Kendisini yetiştirmemiş, basit bir insandı.

 

2. "Aç"   sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Aç ve yoksul insanlara yardım etmeliyiz.

B) Sporcularımız başarıya aç.

C) İhtiyar iki gündür açmış.

D) Dün gece yine aç yatmış.

 

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi söz­lükteki ilk anlamıyla kullanılmıştır?

A) İş başvurumun kabul edilmesiyle bana yeni bir kapı açıldı.

B) Yaşanan tatsızlıktan sonra onu benim hak­kımda iyice doldurmuşlar.

C) Dün geceki elektrik kesintisi sabaha kadar sürdü.

D) İstanbul'da düzenlenen final maçı renkli görüntülere sahne oldu.

 

4. Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcülerden hangisi somut anlamda kullanılmamıştır?

A) Bir kurtuluştur o an senin adın

B) Gözlerinden göğüme sayısız yıldız akar

C) Bir bakışın içimde binlerce lamba yakar

D) Sesin ne kadar yakın, sesin ne kadar sıcak

 

5. "Açık" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Bu saatte açık dükkân bulamazsınız.

B) Açık balkon kapısından kafasını uzattı.

C) Gemiler birkaç gün açıklarda bekledi.

D) Lafı gevelemez, her zaman açık konuşurdu

 

6.  Aşağıdakilerin hangisindeki altı çizili sözcük gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

A) Yazar, kahramanlarını başarılı bir biçimde anlatmış.

B) Kuru, tekdüze bir anlatımı var yapıtın.

C) Oldukça kültürlü, derin bir insandı.

D) Aklıma önce ilk dize düşer, sonra şiirin devamı gelir.

 

7. Adamın önüne deste deste para koydular.

Bu cümledeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Annesine demet demet çiçek getirmişti.

B) İşini yetiştirmek için çabuk çabuk hareket ediyordu.

C) Havaalanında yaşadıklarını, polise bir anlattı.

D) Taşları renk renk ayırıp ipe dizdi.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcüğün sesteşi yoktur?

A) Top çarpınca kulak zarı delinmiş.

B) İlkokulu mahalledeki okulda bitirmişti.

C) Küçük yaramaz çayı dökünce annesi kızdı.

D) Çocuğun yüzünde tuhaf bir gülümseme vardı.

 

9. "Eski ateşi kalmadı; işe geç kaldığı bile oluyor." cümlesindeki altı çizili sözcük, somut anlamlı iken anlam genişlemesiyle soyut anlam kazan­mıştır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzer bir kullanım vardır?

A) Ufaklık gazeteleri bir koşuda alıp getiriverdi.

B) Son köşe yazısındaki taşı da bize atmıştı.

C) Yeni fikirlerine alışmamız epey, zaman almıştı.

D) Bahçedeki erik ağacı iki senede meyve verdi.

 

10. "Kuru" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangi­sinde "yaş" veya "nemli" sözcüklerinin karşıt anlamlısı olarak kullanılmıştır?

A) Kapının önünde kara, kuru bir çocuk bekli­yor.

B) Bahçedeki kuru çamaşırları toplayıp, ütüleyecekti.

C) Bir kuru çorbayla akşama kadar dolaştık.

D) Akıcılıktan yoksun kuru bir anlatımla kalıcılığı yakalayamaz.

Cevaplar: 1-C  2-B  3-C  4-A  5-D  6-A  7-A  8-B  9-B  10-B

Sözcükte anlam konu anlatımı için tıklayınız...

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Bir şairin şiirine başka bir şair tarafından aynı şekil, vezin, kafiye ve redifle yazılan şiire "naziere" denir. Alay ve şaka yollu yazılmış nazirelere tezhil veya hezl denir.
Pazartesi, 09/22/2014 04:09
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.