Sıfatlar Konu Testi - 1 (8. Sınıf)

1. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde farklı bir sıfat kullanılmıştır?

A) Her ağaçtan kaşık olmaz.

B) Eski dost düşman olmaz.

C) Kara haber tez duyulur.

D) Kurtlu baklanın, kör alıcısı olur.

 

2. 1-  O yıl ben de sizinle tatildeydim.

2-   O anlamaz böyle şakalardan.

3-   Yolu bir de o beye soralım.

4-   O benim aldığım ilk ödüldü.

"O"  sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde işaret sıfatı görevinde kullanılmıştır?

A) 1 - 3

B) 1 - 4

C) 2 - 3

D) 3 - 4

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem nitele­me hem de belirtme sıfatı kullanılmıştır?

A) Bakkalların hiçbirinde sıcak ekmek yoktu.

B) Beş dakika sonra bu durağa gelin.

C) Öteki halıları da arabaya yükleyin.

D) Bazı insanlar şekerli içeceklerden hoşlan­maz.

 

4. "Doğru" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin han­gisinde sıfat (ön ad) görevindedir?

A) İşlemin sonucunu doğru hesaplayamadım.

B) Doğru gidiyorsun, hemen pes etme.

C) Onunla konuşmak için doğru zamanı kolla.

D) Söylediklerinin hepsi doğru çıktı.

5.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat bir­den fazla ismi nitelemiştir?

A) Geniş ve bol ağaçlı bir bahçemiz var.

B) Uzun boylu, esmer tenli bir adam içeri girdi.

C) Yıkanmış gömlekleri ve kazakları kaldırdı.

D) Buzdolabı eski ama hâlâ kullanılıyor.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde  "-lık, -lik" eki, eklendiği sözcüğü sıfat yapmıştır?

A) Ondaki güzellik hiç kimsede yok.

B) Kışlık giyeceklerini dolaptan çıkardı.

C) Bu sabah yine yaramazlık yapmışsın.

D) Kitap okurken mutlaka gözlük kullanır.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır?

A) Mağazada bayan çantası satılıyor mu?

B) Fundalar hangi sokağa taşınmış?

C) Boş kâğıtları nereye bıraktınız?

D) Kavanozun kapağını nasıl açtın?

 

8. Aşağıdaki dizelerin hangisindeki altı çizili sözcük sıfat değildir?

A) Ay, mavi bir denizi aydınlatıyor.

B) Bu çiçek kokusu senden mi geliyor?

C) Hangi sese koşsam, sen değil.

D) Başka çocuklar çevrelerdi çocukları.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayı sıfatı yoktur?

A) Asansörden üçüncü katta ineceksin.

B) Merdivenleri ikişer ikişer tırmandı.

C) İlaçtan günde yarım kaşık içmelisin.

D) Bir haftada tam dört kilo vermiş.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcüğün türü ötekilerden farklıdır?

A) Her sınıftan beşer öğrenci geldi.

B) Torbaların her biri yüzer kiloydu.

C) Buradan arabaya biner gidersin.

D) Müzeye girmek için kırkar kuruş ödedik.

Cevaplar: 1-A  2-A  3-D  4-C  5-C  6-B  7-B  8-B  9-B  10-C

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Bunlari Biliyor musunuz?

İlk şair “Aprın Çur Tigin”dir.
Cuma, 02/24/2017 00:55
Telif Hakkı © 2017 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.