Çekim Ekleri Konu Testi - 1 (8. Sınıf)

1. Aşağıdakilerin hangisinde "-ce" eki, "Masaya yumruğunu sertçe vurdu." cümlesindekine benzer bir anlam katmıştır?

A) Kardeşinden aylarca, haber alamadı.

B) Bence diğer yoldan gitmeliyiz.

C) Çocuklar annelerini sessizce bekliyordu.

D) Daldan irice bir elma kopardı.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iyelik eki almamıştır?

A) Bu konuda kararım kesindir.

B) Saatin pilini değiştirmen gerek.

C) Haberi radyodan duymuş olmalı.

D) Dosyanız evde mi kaldı?

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-den" eki eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmiştir?

A) Seni telefondan çağırıyorlar.

B) Toptan fiyatına satış yapıyorlarmış.

C) Ormandan biraz odun topladık.

D) Kaynayan sütü ocaktan indirdi.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir ek almıştır?

A) Aklın dünkü görüşmeye takıldı, değil mi?

B) Sesin merdivenlere kadar geliyor.

C) Yolun katanını yürümek zorundayız.

D) Dizin hâlâ acıyorsa doktora gidelim.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hâl eki almış sözcük yoktur?

A) Doğru düzgün ders çalışmadın ki...

B) Sınav sonuçları panodaki listedeymiş.

C) Resimlerim onunkinden daha iyiydi.

D) Karşıki daireye yeni kiracı geldi.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-ecek, -acak" eki farklı bir işlevde kullanılmıştır?

A) Çözülecek testleri ayrı yere koydu.

B) Balkondaki halı yağmur yağarsa ıslanacak.

C) Sınıfını başarıyla geçecek yine.

D) Onun düşünceleri senin de çok hoşuna gidecek.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili ek ötekilerden farklı görevdedir?

A) Sobanın alevi bir anda parladı.

B) Arka sıradaki öğrenciyi tanıyor musun?

C) Denizi hiç bu kadar dalgalı görmemiştim.

D) Müşteri, parayı adama uzattı.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-den" eki almış sözcük, cümleye diğerlerinden farklı bir anlam kazandırmıştır?

A) Yarışmacıların hepsini yürekten kutlarım.

B) Meyveleri kendi bahçesinden toplamış.

C) Kardeşim yarın İzmir'den gelecek.

D) Kitaplarını masanın üzerinden kaldırdı.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük hâl (durum) eki almamıştır?

A) Bu duyguyu ilk kez yurdumdan uzaktayken yaşadım.

B) Yan komşumuzu bugün hiç görmedim.

C) Ağacın gölgesi duvara düşüyordu.

D) Gün batarken biz de tepeye ulaşmış oluruz.

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde "mı, mi" eki, cüm­leye "zaman" anlamı katmamıştır?

A) Okullar açıldı mı trafik sorunu artar.

B) Dün acı mı acı bir yemek yapmıştı.

C) Bulutlar karardı mı yağmur geliyor demektir.

D) Oraya ulaştın mı beni ararsın.

Cevaplar: 1-C  2-C  3-B  4-C  5-A  6-A  7-A  8-A  9-C  10-B

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Bunlari Biliyor musunuz?

Batılı anlamda ilk edebiyat tarihçisi “Fuat Köprülü”dür.
Perşembe, 04/27/2017 01:15
Telif Hakkı © 2017 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.