Anlatım Bozuklukları Konu Testi - 2 (8. Sınıf)

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) İngiltere'de atlı ve trafik polisleri büyük bir kazayı önlemiş.

B) Kartal, havada uçarken yerdeki fareyi bile görürmüş.

C) Bu şair, sanırım 14. yüzyılda yaşamış olmalı.

D) Türk sineması son yıllarda yükselişe geçti.

 

2. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Alma mazlumun ahini, çıkar aheste aheste.

B) Az yiyen az uyur, çok yiyen güç uyur.

C) Duvarı nem, insanı gam yıkar.

D) Dost ile ye iç; alışveriş etme.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "nesne" ek­sikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Yazarın başarısı, anlatımda aranmalıdır.

B) Sanat eseri, dönemine ışık tutmalı ve aydınlat­malı.

C) Hayatın güzelliği, güçlüklerle karşılaşınca anlaşılır.

D) Sanatçı, kitabının satış rekoru kırması üzerine ödül aldı.

 

4. "Her sorun mutlaka ardından yeni sorunlar getire­bilir." Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gereksiz sözcük kullanılması

B) Tamlama yanlışlığı

C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

D) Anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz­cük gereksiz kullanılmıştır?

A) Boş gezmektense bedava çalışmak daha iyi.

B) Ülkemizin genç nüfusa sahip olması gelece­ğimiz için güvencedir.

C) Kardeşim birkaç gün önce arkadaşlarıyla bir­likte tatile gitti.

D) Senin iyiliklerini hiçbir zaman unutmayacağız.

 

6. "Bazı ölü sayılan diller de var." Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

A) "sayılan" yerine "sanılan" sözcüğü getirilmeli

B) "de" bağlacı atılmalı

C) "bazı" sözcüğü "diller" sözcüğünden önce getirilmeli

D) "ölü" sözcüğü yerine "unutulan" sözcüğü ge­tirilmeli

 

7. "İnsan dışındaki varlıklar özne olduklarında, yük­lem tekil olur." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir anlatım bozuk­luğu vardır?

A) İşler bir türlü iyi gitmiyor.

B) Balıklar, kirlilikten dolayı kıyıya vurmuşlar.

C) Havanın ağarmasıyla güller açmaya başlar.

D) Böcekler doğayı temizler.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılması anlatım bozuk­luğuna neden olmuştur?

A) Öğretmen sınıfta etken olmalıdır.

B) Öğrenimini Avrupa'da sürdürüyor.

C) Her yıl onlarca böcek türü yok oluyor.

D) İyi yetişmemiş bir gençlik, gelecek için kötü haberdir.

 

9. Devrik ve soru cümlesi günlük hayatta çok kul­lanılır. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Sebze ve meyve sağlık için faydalıdır.

B) Sirke ve limon suyunu sofradan eksik etmezdi.

C) Yemekten hemen sonra yatmak iyi değildir.

D) Yemekten ve uyandıktan sonra mutlaka diş fırçalayınız.

 

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bo­zukluğu yoktur?

A) Akşamları çayı ben, yemeği o hazırlıyor.

B) Ben akşam onlara gider, bu konuyu onunla tartışırız.

C) Her yolda kalan insana yardım edilir mi?

D) Anadolu insanını sıkıntılar yıldırmamış, olgun­laştırmıştı.

Cevaplar: 1-D  2-A  3-B  4-D  5-C  6-C  7-B  8-A  9-B  10-D

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 
oges

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Meydana gelen bir durumu, olayı bir örnekle anlatmakta kullanılan kalıplaşmış, anlamlı sözlere "darb-ı mesel" denir. Durûb-ı emsal diye de bilinir.
Cumartesi, 04/19/2014 01:33
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.