Anlatım Bozuklukları Konu Testi - 1 (8. Sınıf)

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gereksiz kullanılmıştır?

A) Yaz akşamları kitap okumak güzeldir.

B) Sanat anlayışı her toplumda farklıdır.

C) İlk tanıştığımız günü unutamıyorum.

D) Yoğun kar yağışı bekleniyor haftaya.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinden "onu" söz­cüğü çıkarılırsa anlamda bir bozulma olmaz?

A) Çocuğa baktı ve onu bağrına bastı.

B) Kapıyı kontrol etti ve onu kilitledi.

C) Soruya şöyle bir baktı ve bir hamlede onu çözdü.

D) Balığa yem verdi ve onu dakikalarca seyretti.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Onu iyi tanırım ancak her istediğimi ona yap­tırırım.

B) Sanatçılar, topluma yol göstermelidir.

C) Öğrencilik yıllarım çok sıkıntılı geçmişti.

D) Kendi hâlinde yaşayan, içine kapanık biriydi.

 

4. "O, kendisine tanınan ayrımı kötüye kullanmadı." Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gereksiz sözcük kullanılması

B) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

C) Sıralama yanlışlığı

D) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "özne" eksik­liğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Babam her akşam bize kitap okutur.

B) Elini kapıya sıkıştırdığından sürekli kanıyordu.

C) Fırtınada birçok ağaçlar yıkıldı.

D) Eleştirilerine artık cevap vermiyorum.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Babasına sarıldı ve öptü.

B) Herkes dinledi ama anlamadı.

C) Yol yürümekle biter.

D) Her yokuşu çıkışında nefesi kesilir.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sanki seni daha önce görmüş gibiyim.

B) Her gece bu sokakta köpekler havlar.

C) Saatlerce odasında ders çalıştı.

D) Bu işin yarına kadar bitmesi gerekiyor.

 

8. "Babam bize kilim ve duvar halısı getirmiş." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu cümledekine benzer anlatım bozukluğu vardır?

A) Ülkemizde çocuk ölümleri nihayet düştü.

B) Kimi bölgelerde kuraklık her yıl olur.

C) Aile ve toplum birbirinden aynı düşünülemez.

D) Gürültü ve korna sesinden uyuyamadım.

 

9. Özne, insan dışı bir varlıksa, çoğul eki aldığında yüklem tekil olur. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir anlatım bozuk­luğu vardır?

A) Gençler, sıraları taşıyorlar.

B) İşçiler yine grev yapacak.

C) Sözcükler, cümlede anlam kazanırlar.

D) Kitaplar ve defterler güzel ciltlenmiş.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bo­zukluğu vardır?

A) Mahalleye giriş ve çıkışlar yasakmış.

B) Bu ayın sonunda yağmurlar başlar.

C) Artık, kimse yüzüme bakmıyor.

D) Sözleri, kurşundan daha etkiliydi.

Cevaplar: 1-C  2-B  3-A  4-D  5-B  6-C  7-A  8-D  9-C  10-A

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 
oges

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

İlk resmi gazete 1831 'de çıkarılmaya başlanan “Takvim-i Vekayi”dir.
Cuma, 04/25/2014 04:22
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.