Yazım-Noktalama Konu Testi - 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bu yaptıklarına çok sabır ettim.

B) Daha nekadar burada bekleyeceğiz?

C) Geldiğimi duyar duymaz geli verdi.

D) Kılavuzumuz bizi yanlış köye götürdü.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "virgül"ün kullanımında yanlışlık yapılmıştır?

A) Yaralılar, hemen hastaneye kaldırıldı.

B) Çanakkale, belgeselini gururla izledik.

C) Ben, bu olayın kısa sürede çözüleceğini dü­şünüyorum.

D) Bayan, müşteriye istediklerini verdi.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harf­lerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışlığı ya­pılmıştır?

A) Arkadaşıma minik bir Van Kedisi hediye ettim.

B) Babama, Babalar Günü'nde gömlek alaca­ğım.

C) Uzay'dan, Dünya mavi görünüyormuş.

D) Tatilde Yakup Kadri'nin "Yaban" romanını okudum.

 

4. Her yazar (1) çağını yansıtmak ister. Bunu yapar­ken objektif (2) tarafsız olmaya dikkat etmeli. Bu düşüncede olan yazar, belgesel yazarıdır (3) ro­man yazarı değildir. O (4) bir fotoğrafçıdır artık.

Yukarıdaki parçada numaralı yerlerden hangi­sine farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?

A) 1                 B) 2                  C) 3                  D) 4

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Kadının kiprikleri gözyaşından ıslanmıştı.

B) Tıraş olmadan evden çıkmazdı.

C) Son günlerde kendisini iyice dağıtdı.

D) Demekki bu konuda bize yalan söylemiş.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "noktalama" yanlışı vardır?

A) Mehmet'teki kitabı okumalısın.

B) Geceleri kitap okuyacağım, dedi.

C) Çorba mı içelim? yemek mi yiyelim?

D) Günümüzde çalışkan, dürüst insan az.

 

7. Edebiyat insana kültürünü tanıtır ( ) dilini öğretir ( ) ancak edebiyata yeterince sahip çıkılır ( ) edebi­yat korunursa bu mümkün olur.

Bu parçada ayraçla belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) (, ) (. ) (? )                                   B) (, ) (; ) (, )

C) (; ) (. ) (? )                                    D) (, ) (. ) (, )

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazıl­ması gereken "da, de" bitişik yazılmıştır?

A) Bizim sınıfta iyi temizlenmemiş.

B) Sorular hiç de kolay değilmiş.

C) Telefonumu arabada unutmuşum.

D) Güneşin batışıyla sokakta kimsecikler kalmaz.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ayraç" işare­tinin görevi farklıdır?

A) Bu dizede abartma (mübalağa) sanatı yapıl­mış.

B) Tümce (cümle) bir duyguyu yansıtmalıdır.

C) Montaigne (Monteyn) denemeleriyle ünlüdür.

D) Anı (hatıra) edebiyatımızda yeni bir türdür.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Telefon geldimi bana bağlamayın.

B) Yalnızlıktan iyice bunalmıştı.

C) Aslı'mı bunları sana söyledi?

D) Otobüsü kaçırdıki gelemedi.

Cevap Anahtarı: 1-D  2-B  3-A  4-C  5B  6-C  7-B  8-A  9-C  10-B

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 
oges

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Alay etme amacıyla yazılan nazirelere "tehzil" denir.
Çarşamba, 04/23/2014 15:01
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.