Sözcükte Anlam - 1 (7. Sınıf)

1. Kuşlar, şimdi gelip yüzüne gözüne konuyor, ona selam veriyordu.

Bulutlar bazen alçalıp alnını öpüyorlardı.

Bu dizedeki anlam olayının benzeri, aşağıdakilerin hangisinde görülmektedir?

A)    Açıldı nefesim, fikrim, can evim

Hayatta en çok babamı sevdim

B)    Ötme bülbül ötme bağlar yaslıdır.

Bugün Karadeniz'de dağlar yaslıdır.

C)     Sana nasıl anlatılır

Sensiz hayatın boşluğu?

D)    Bana bir yudum su ver

Çok uzak yerden geldim.


2. "Başkalarının kusurlarını örtmekte gece gibi ol." der Mevlana. cümlesinde yüceltilen nitelik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeterlik                         B) Ağırbaşlılık

C) Özverili olmak                 D) Hoşgörülülük


3. "Başkasının yazdıklarını kendi düşünceleriymiş gibi yazan, taklit yeteneğini sonuna kadar kullanan yazarlarımız kalıcı olamaz çünkü ... değildir." cümlesinde boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) nesnel                            B) çağdaş

C) özgün                              D) özgür


4. "Namık Kemal ilk dönem şiirlerinde halkı eğitmeyi amaçlamış; ama daha sonra bu çizgisini sürdürmemiş ve kişisel şiirlere yönelmiştir." Bu cümlede altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A)    Namık Kemal sürekli yenilikler yapmıştır.

B)    İşlediği konularda değişiklik yapmıştır.

C)     Şiiri yabancı sözcüklerden arındırmıştır.

D)    Şiirde gerçek hayata yer vermiştir.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz­cük mecaz anlamında kullanılmamıştır?

A)    Onun en iyi yaptığı şeydir kuru gürültü.

B)    Konuşurken renk vermedi Allah'tan.

C)     Aşk ateşi sarmış dört bir yanımı.

D)    Başındaki ağrı diline mi vurdu?

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt kav­ramlar bir arada kullanılmıştır?

A)    Seni sevmeyen ölmesin, sürünsün.

B)    Sana çirkin demişler güzel.

C)     Uzun boylu, güleryüzlü bir çocuktu.

D)    Yaşlı amca çaresizce bakındı.

 

7. "Kaç saat oldu hâlâ aramadı, anlaşılan gelmekten vaz­geçti." Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözle aynı anlama gelen bir sözcük kullanılmıştır?

A)    Her şeyin boş olduğunu anladığımda iş işten geç­mişti.

B)    Demek ki buraya gelme sebebin ziyaret değil­miş.

C)     Her şeye rağmen size saygım sonsuz.

D)    Yaptıkların bir avuç toprak için mi?

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "küçük" söz­cüğü soyut anlam kazanmıştır?

A)    Bu ev sizin için çok küçük.

B)     Sessiz, sakin, küçük bir kasaba burası.

C)     Ama kardeşin bunları anlayamayacak kadar küçük.

D)    Küçük hayaller peşinde koşma.

 

9. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi yapılış yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A)    Acı tatlı günlerimiz geçti.

B)    Güle oynaya gelin getirdik.

C)     Sabah akşam çalıştı.

D)    İyi kötü demedik, işimize baktık.


10. * Bu havalar bana dokunur.

* Bana dokunma da ne yaparsan yap.

* Belki bir yardımım dokunurdu.

* Ellerin kirliyse koltuğa dokunma.

Yukarıdaki cümlelerde "dokunmak" sözcüğü kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

A) 1                 B) 2                C) 3                D) 4

 

YANITLAR: 1-B  2-D  3-C  4-B  5-D  6-B  7-B  8-D  9-B  10-D

Sözcükte anlam testini canlı canlı çözmek için tıklayınız...

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Bunlari Biliyor musunuz?

İlk divan şairi “Hoca Dehhani”dir.
Cumartesi, 09/23/2017 20:16
Telif Hakkı © 2017 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.