İsimler (Adlar) Konu Testi - 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad kul­lanılmıştır?

A) Baharda sular coşkun akar.

B) Rüya bugün de okula gelmedi.

C) Elinde bir deste gülle geldi.

D) Kelebekler ahenkle dans ediyor.

 

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük somut addır?

A) İçeride tuhaf bir adam var.

B) Yıllardır evlat hasreti çekiyor.

C) Herkesin gönlünde biri vardır.

D) Soruyu yanlış yoldan çözmüşsün.

 

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -lar, -ler eki eklendiği sözcüğe çoğul anlamı katmamıştır?

A) Bahçedeki çiçekler ansızın soldu.

B) Masanın üzerindeki kitaplar dağınıktı.

C) Aliler bize çay içmeye geldi.

D) Göçmen kuşlar bölgemizi terk etti.

4. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi somuttur?

A) Sevinçler

B) Umutlar

C) Sesler

D) İyilikler

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir tür adı, özel ad olarak kullanılmıştır?

A) Mert insanlar, dostlarını korurlar.

B) Barış, son günlerde ders çalışmıyor.

C) Lâle, bahçeleri süsleyen güzel bir çiçektir.

D) Kaya sökerek yol inşaatına başladık.

 

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut, çoğul ve özel isim örnekleri vardır?

A) Yağmurlardan sonra dağ yemyeşil oldu.

B) Alperen, kitaplarını güzelce ciltlemiş.

C) Berna'nın, aklı arkadaşlarına takılmıştı.

D) Nedense Mine bugün beni hiç aramadı.

 

7.  Dün gece rüyamda okul arkadaşlarımı yemyeşil bir bahçede gördüm.

Bu cümledeki altı çizili isimlerin özellikleri, sıra­sıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Soyut-çoğul-somut

B) Somut-topluluk-somut

C) Soyut-soyut-tekil

D) Somut-çoğul-topluluk

 

8.  Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili somut ad, mecaz anlamda kullanılarak soyut anlam kazanmıştır?

A) Evin önünü güzelce temizledi.

B) Bunu yapmanın başka yolu yok.

C) O adam kalpsizin biridir.

D) Kirli elbiseleri hemen çıkar.

 

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem tekil, hem çoğul adlar, hem de topluluk adı kul­lanılmıştır?

A) Papatyalar bir gelin gibiydi çimlerin üstünde.

B) Otobüsün hareketiyle yolcular birden bağırdı.

C) Yağmurdan sonra gökkuşağı çıktı.

D)  Çoban, sürüyü kel tepelerden indiriyor.

 

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük somut ve çoğul addır?

A) Buradaki köyler her mevsim yemyeşildir.

B) Bazen insan rüyalara bile inanır.

C) Herkesin çalışma yöntemi farklıdır.

D) Her çocuk, bir gelecektir.

Cevap Anahtarı: 1-B   2-A   3-C   4-C   5-B    6-C    7-A    8-B   9-D   10-A

Konu anlatımı için tıklayınız...

Yorumlar (3)Add Comment
Administrator
...
yazar Administrator, Şubat 04, 2011
yazar ikra, Şubat 04, 2011
Nasıl işaretleyeceğiz? Bilen var mı?


Buradaki sorular işaretlenmiyor.
0
...
yazar ikra, Şubat 04, 2011
Nasıl işaretleyeceğiz? Bilen var mı?
0
...
yazar isminin vermek istemeyen yorumcu, Mayıs 23, 2010
Teşekkür ederim. Ödevime yardımcı oldunuz smilies/cool.gif ama sorular yapmacık olmuş smilies/cry.gif

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 
oges

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Çocuklar için yazılmış ilk şiir kitabı Tevfik Fikret'in "Şermin" adlı eseridir.
Çarşamba, 04/23/2014 11:49
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.