Cümlede Anlam Konu Testi - 3 (7. Sınıf)

1. (1) Günlük gazetelerin magazin dergisine dönüştüğü düşüncesine katılıyorum. (2) Bu durumda okur kadar yayıncıların da suçu vardır. (3) İnsanların düzenli ha­ber ve yazılara ilgi göstermemesi, yayınevlerini ma­gazine yöneltmiş. (4) Bu gazeteler de çareyi içi boş, okuyucuya hiçbir şey vermeyen haberlere yönel­mekte bulmuş.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde "sebep - so­nuç" ilgisi vardır?

A) 1.              B) 2.                  C) 3.                D) 4.

 

2. "İyi bir şair sanata hizmet ederken..." Bu cümle aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanamaz?

A) toplumu da unutmamalıdır.

B) insanların sıkıntılarını da dile getirmelidir.

C) okurlarının sesi de olabilmelidir.

D) sanatsal bir güzellik yaratmaya öncelik verme­lidir.

 

3. "Sevgili dostum, bu mektubu her zamankinden daha uzun yazmak zorunda kaldım çünkü kısa yazacak kadar zamanım yoktu." Bu cümlede vurgulanmak istenen düşünce, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mektup yazma da insanın ruh haliyle ilgili bir şey­dir.

B) Kısa ve özlü yazmak daha zahmetlidir.

C) Mektupları da edebi bir tür olarak düşünebiliriz.

D) Yazmak, öncelikle istek gerektirir.

 

4. Aşağıdaki cümleden hangisi anlamca olumlu­dur?

A) Ödev olarak verilen soruların bir kısmını çözeme­dim.

B) Aramızda çadır kurmaktan anlayan biri yoktu.

C) Bugünkü sınavım için çalışmamış değilim.

D) Kasabadan ayrıldıktan sonra ailemi görmedim.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kavram, açıkla­masıyla verilmemiştir?

A) Harcamalarda gelir gider dengesi gözetilmelidir.

B) Harcamanın yerinde ve ölçülü yapılması, tutum­luluktur.

C) Zorunlu durumlarda harcamadan kaçınılması cimriliktir.

D) Gereksinim dışı her harcama savurganlıktır.

6.Aşağıdakilerin hangisinde öznel yargı söz konu­su değildir?

A) Şiir, insanı, insana ve doğaya yaklaştıran köklü bir türdür.

B) Şiir, insan hayatını renklendiren en önemli yazı türüdür.

C) Şiir, çeşitli ses ve ahenk öğeleri olan söz dizisidir.

D) Şiir, duyguların dışa vurumunda insanı en çok et­kileyen sanattır.

 

7. 1.  Arabasını tamir ettirmek için usta çağırdı.

2.  Zamanında gelmediğim için bana kızmış.

3.  Öğrenimini tamamlamak için yurt dışına gitti.

4.  Elektrik kesildiği için satranca ara verdik.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde neden - sonuç ilişkisi vardır?

A) 1. ve 2.                                       B) 1. ve 3.

C) 2. ve 3.                                       D) 2. ve 4.

 

8. "Doğada, her taşın altı kaldırılıp oraya bakılmalıdır çünkü gerçeğe bazen caddede değil, patika yollarda rastlanır." Bu cümlenin anlamına en yakın cümle, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gerçek, bazen görülmeyen ve dikkat edilmeyen yerlerde olabilir.

B) Gerçek, herkesin anlayabileceği bir biçimde kar­şımıza çıkabilir.

C) Gerçeği anlamak zordur; onun için onu iyi incele­mek gerekir.

D) Gerçeğe, doğadaki varlıkları doğru algıladığınız­da ulaşırsınız.

 

9. (1) Akşam iş çıkış vakti. (2) İnsanlar sağa sola hızlı adımlarla yürüyor. (3) Belli ki eve ulaşma tutkusuyla acele ediyorlar. (4) Duraklar, otobüsler tıklım tıklım dolu.

Bu parçada numaralı cümlelerin hangisinde ya­zar cümleye kendi yorumunu katmıştır?

A) 1.              B) 2.                  C) 3.                D) 4.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel bir anlatım içermektedir?

A) Başarının sırrı, doğru ve dengeli beslenmekten geçer.

B) Kayıp arama çalışmaları iki gündür aralıksız de­vam ediyor.

C) Sigara, sağlığa zararlıdır.

Yanıtlar:1-C  2-D  3-B  4-C  5-A  6-C  7-D  8-A  9-C  10-A

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Bunlari Biliyor musunuz?

Padişahın tahta çıkışı için yazılan kasidelere "culusiyye" denir.
Pazartesi, 02/20/2017 06:00
Telif Hakkı © 2017 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.