Zamirler Konu Testi - 1 (6. Sınıf)

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz­cük belgisiz adıldır?

A)  Bazı toplumlar, teknolojiye karşıdır.

B)   Herkes bizi bekliyor, acele et.

C)   Burayı daha önce görmemiştim.

D)  Her taşın altından o çıkıyor.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru adılı kul­lanılmıştır?

A)  Masanın üzerindeki kitaplar kimin?

B)   Bu kadar yıl nasıl geçti?

C)  Yarışmada kaçıncı kez birinci oldun?

D)  Hangi durakta ineceksin?


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi adılı kul­lanılmamıştır?

A) Bütün sırlarımı sana anlatacağım.

B)  Bizim içimizde de böyleleri var.

C)  Size de bir hediye aldım.

D)  Bu her sabah işe erken gider.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "o" sözcüğü kişi adılı değildir?

A)  Onu da doğum gününe çağırdın mı?

B)  Tatilde ona kitap okutmam çok zor.

C)   Onu çizmeden güzelce paketle.

D)  O, her yıl memleketine gider.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri kullanılmamıştır?

A)  Şunu da çantaya yerleştir.

B)  Senden böyle bir cevap beklemezdim.

C)  Şu hangi dairenin faturası?

D)  Bunu mutlaka o kırmıştır.


6. Kimi zamirler cümlede özneyi pekiştirme göreviyle kullanılır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklama­ya uygun bir kullanım vardır?

 

A)  Bu konuyu ben kendim görüştüm.

B)  Sen daha önce onunla konuştun mu?

C)  Suçu hep kendimde aradım.

D)  Sen bana değil, kendine sahip ol.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri ay­rılma hâli ekini almıştır?

A)  Bana giderken neden söylemedin?

B)  Seninle etle tırnak gibiyiz.

C)  Benden selâm olsun sevenlerime.

D)  Şundan biraz daha alabilir miyim?


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük adıl değildir?

A)  Bir sen varsın hatıralarda.

B)  Biri olayı basına duyurmuş.

C)  Belediye o evi de yıkmış.

D)  Herkesi sınav heyecanı sardı.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz­cüklerin her ikisi de adıldır?

A)  Her işin başı sağlıktır.

B)  Yılın birçok ayını dışarıda geçirir.

C)  Bu işin sonu nasıl olacak?

D) Kimse bana bunu açıklayamadı.


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük farklı bir zamirdir?

A)  Çantaların biri yırtılmıştı.

B)  Kitapların hepsini kolilere yerleştirdi.

C)  Onları sana emanet ediyorum.

D)  Fırtına ağaçların birkaçına zarar verdi.

Cevap Anahtarı: 1-B  2-A  3-D  4-C  5-B  6-A  7-C  8-C  9-D 10-C

** Konuyla ilgili hemen test çözmek için tıklayınız...

Yorumlar (8)Add Comment
0
...
yazar şairalican, Eylül 26, 2013
Bir tek 8. sorum yanlış. Benimle aynı durumda olanlar var mı? smilies/smiley.gif
0
...
yazar Çalışkan-Kız!, Eylül 08, 2011
Bu arada , süper bir test. Tüm testim full çıktı . Tabii ki sizin sayenizde.
0
...
yazar Çalışkan-Kız!, Eylül 08, 2011
Harika bir site! Artık hep bu siteye bakarım. Yarın dersanemizde sınıf belirleme sınavı var. İnşallah sizin sayenizde en üst sınıfa giderim . Çünkü yaz tatilinde coğu seyi unuttuk. Bunun üstesine sizin sayenizde gelebilirim. Bu arada internete oyun oynamak yerine sizin sitenize bakan arkadaslarım çok sanslılar artık ben de burada hep sizinle olucam. Bu arada yazılarınız harika . Bir yerden mi alıyorsunuz yoksa kendi yazılarınız mı? Kendi yazılarınız da ve eğer öğretmenseniz harika bir öğretmensiniz diyebilirim. Sizi tebrik ediyorum !smilies/smiley.gif
0
...
yazar dilarafd, Şubat 16, 2011
Teşekkürlersmilies/wink.gif 8.soru adıl değil asıl o sıfat o yüzden c ama şaşırtmalı bir soru.
0
...
yazar romeo23, Temmuz 27, 2010
Arkadaşlar 8. soru çok kolaydı. Çünkü 'C' şıkkında o evi diyor. Onun için işaret sıfatıdır. Bence kolaydı, dikkatini veren hemen yapar. Dikkatini vermeyenin işi zor diyorum. Hepinize kolay gelsin. Bu soruları hazırlayana teşekkür ederim. smilies/cheesy.gif
..., Düşük skorlu yorum [Göster]
Administrator
...
yazar Administrator, Mart 18, 2010
8. soru da altı çizili sözcük ismi belirttiği için sıfattır. Dikkat edersek "o ev" şeklindedir. İşarat zamirleri ile işaret sıfatları çok karıştırılıyor. Arkadaşlar biraz daha dikkat ederlerse kolaylıkla üstesinden gelebilirler...
..., Düşük skorlu yorum [Göster]

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 
oges

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Komedi türünün ilk temsilcisi “Aristophanes”tir.
Cuma, 04/18/2014 15:22
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.