Sıfatlar Konu Testi - 1 (6. Sınıf)

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcük hem belirtme hem de niteleme sıfatı almıştır?

A) İnsan, çoğu zaman düşünmekten kaçar.

B) Seminerde birçok öğretmen bir araya geldi.

C) Minik bir kız, gemilere el sallıyordu.

D) Yürekli, mert insan gerçeklerden kaçmaz.

 

2. "Kimi niteleme sıfatlarının ilk ünlüsüne kadar olan bölümü m, p, r, s ünsüzlerinden yakışanıyla bir önek haline getirilir ve sözcüğün başına ekle­nerek sıfat pekiştirilir." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymayan bir pekiştirme sıfatı vardır?

A) Masmavi bir deniz süslüyordu kenti.

B) Bembeyaz bir yelken ufukta belirdi.

C) Sapsarı saçları iki yandan örülüydü.

D) Sapasağlam kadın bir anda yatağa düştü.

3. Bu hazin yolcuların en küçüğü,

Bir zaman baktı o viran kuyuya;

Ve neden sonra taşlı bir yüzüğü

Parmağından sıyırıp attı suya.

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?

A) Niteleme sıfatı

B) Sayı sıfatı

C) Belgisiz sıfat

D) İşaret sıfatı

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamla­ması yoktur?

A) Kedi, arkadaki mutfak kapısından kaçtı.

B) Böyle sözler söylemek sana hiç yakışmadı.

C) Pencereden, zayıf bir ışık içeriye sızıyordu.

D) Soruların üçü diğerlerine göre daha zordu.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim bir­den çok sıfatla nitelenmiştir?

A) Hasta; keskin ve acı bir haykırışla yataktan fırladı.

B) O akşam, kimse birbiriyle konuşmadı.

C) Baharın, yazın müjdecisiydi bu kuşlar.

D) Dalgalar, artık suları tatlı tatlı okşamıyor.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı sıfatla sağlanmıştır?

A) Bu zamana kadar söylediklerinin hangisini yaptın?

B) Olayın üzerinden kaç yıl geçtiğini hatırlaya­biliyor musun?

C) Hangi yıl mezun olduğunu söyledi mi?

D) Bu şirkette yazın kaç gün izin veriliyor?

 

7. "Çekim eki alan sıfatlar adlaşır." Aşağıdakilerden hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmıştır?

A) Bu sabah kırmızı bir ceket giymişti.

B) Ona karşı son derece sabırlı davrandı.

C) Bazı insanlar yalnızlık duygusuna dayana­maz.

D) Her zaman iyilerin yanında olun.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki ikileme sıfat olarak kullanılmıştır?

A) Her zaman böyle patırtı kütünü oluyor.

B) Öğrenciler, sessiz sedasız sınıfta bekliyordu.

C) Yalan yanlış bilgilerle bizi oyalıyordu.

D) Depoda ıvır zıvır ne varsa attık.

 

9. 1- Bu gece yıldızlar ne kadar yakın birbirine.

2-   Ne güzel, aynı şeyleri düşünmesi insanların!

3-   Akmaya başladı resimdeki çeşme.

4-   Birden karışıverdim aranıza dostlar.

Numaralanmış dizelerin hangisinde sıfat yoktur?

A) 1                 B) 2                 C) 3                 D) 4

 

10. O resim hangi hoyrat ellerde kim bilir?

Nerede o gizemli kitaplar

O çiçekler, o renkli uçurtmalar

Masmavi deniz, yemyeşil ova nerede?

Bu dörtlükte kaç sıfat vardır?

A) 7                 B) 8                 C) 9                D) 10

Cevaplar: 1-C  2-D  3-B  4-D  5-A  6-D  7-D  8-C  9-D  10-D

Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

busy
 

Tanıtım

8-sinif-teog

Kayıt - Giriş



Bunlari Biliyor musunuz?

Divan şiirinde beyitleri arasında anlam ilişkisi olan gazellere "yek ahenk gezel" adı verilir.
Perşembe, 10/23/2014 02:31
Telif Hakkı © 2014 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.